Новини Слънчев Бряг Плажовете на Дюни, Слънчев бряг със Син флаг
Плажовете на Дюни, Слънчев бряг със Син флаг ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 30 Май 2012 14:33
Плажовете на Дюни, Слънчев бряг със Син флаг

12 морски плажа у нас и едно яхтено пристанище получиха международния сертификат "Син флаг", присъждан за качество, чистота и безопасност. За 2012 г. са отличени плажовете на курортите Албена, Дюни, Слънчев ден и Елените, южният и северният плаж на Слънчев бряг, плаж "Хармани" в Созопол, плаж Поморие – изток, Новият, Източният и Централният плаж на Свети Влас и Буните във Варна. Носител на "Син флаг" е и яхтеното пристанище "Марина Диневи". Според туроператорите тази година сред най-популярните дестинации за лятна почивка на морето в България са Слънчев Бряг, Златни пясъци, Албена, Балчик, Каварна, Обзор, Равда, Несебър, Свети Влас, Лозенец и Синеморец.
Това бе юбилейно 25-о присъждане на званието Син флаг, основано през 1987 г. Създадена в партньорство между Фондацията за екологично образование и Европейската комисия, кампанията „Син флаг” обхваща вече около 50 държави от цял свят. Целта й е да отличава чистите и безопасни плажове, подтиквайки към опазване на крайбрежните зони. Българското движение „Син флаг” е член на Фондацията за екологично образование още от 1993 г. Плажовете се сертифицират от международно жури, в което влизат представители на Екологичната програма и Световната туристическа организация към ООН, Европейския съюз за опазване на крайбрежията и още няколко престижни международни органа.
„Син Флаг“ е програма, която присъжда ежегодно еко-приз на над 3550 плажа и яхтени пристанища в 41 държави в Европа, Южна Африка, Мароко, Тунис, Нова Зеландия, Бразилия, Канада и Карибите. Програмата е създадена през 1985 г във Франция. Участието в програмата е доброволно, а приза се дава само за един сезон. В случай на неспазване на изискванията, този сертификат се отнема.

За сезон 2010/2011 „Син Флаг“ са получили 3012 плажа и 638 яхтени пристанища. Страната със най-много наградени плажове за 2010/2011 е Испания – 511 плажа. След нея са Гърция – 387, Франция – 337, Турция – 324, Португалия – 271, Италия – 235. Страната с най-много наградени яхтени пристанища е Германия – 111. След нея са Испания – 92, Франция – 81, Холандия – 79, Италия – 63, Дания – 60.
Критериите на които трябва да отговарят плажовете и марините са 4 групи:

  • Екологично образование и информация
  • Качество на водата
  • Екологичен мениджмънт
  • Безопасност и услуги.

Освен плажове и марини, този престижен сертификат може да бъде присъден и на кораби/яхти и на кораби за наблюдение на китове. Кандидатстването става по определен ред, като за плажовете кандидатства съответната община, на чиято територия се намира плажа, а за яхтените пристанища – собственика. Какво печелят те от присъждането на това високо отличие „Син флаг“?
Както всички знаем туристическата индустрия е една от най-мащабните в световен план. Тя осигурява над 200 милиона работни места и дава над 10% от световния брутен вътрешен продукт, което възлиза на над 3500 милиарда щатски долара. Туризма е една от най-важните икономически дейности в крайбрежните райони.
Целостта и опазването на крайбрежните райони е от стратегическо значение за развитието и дългосрочната устойчивост на туристическата индустрия. Наградата „Син Флаг“ гарантира, че:

  • няма канализационни и промишлени отпадни води, които да замърсяват района,
  • плажната ивица се почиства, отпадъците се събират
  • наличие на спасители, душове, тоалетни
  • медицинска помощ и т.н.
 
English (United Kingdom)

Комплекс Елит 2
к.к. Слънчев бряг 8240
България

Мобилен телефон: (+359) 879 643434
Е-мейл: elit2hotel@gmail.com


Цени на апартаменти под наем
В зависимост от вида на апартамента, активността на сезона и броя на нощувки.

Цени | Резервация

FacebookTwitterКомплекс Елит 2 , апартаменти под наем в Слънчев Бряг.Всички права запазени.