Categories and types of tourist objects

Типове туристически обекти

Средства за подслон


хотели, мотели, вилни и туристически селища

Места за настаняване


пансиони, почивни станции, семейни хотели, самостоятелни стаи, вили, къщи, бунгала и къмпинги.

Тълкуването на тези наименования, както и разделянето на двете категории е по-скоро от техническо-административен характер. В тази статия, внесяме по-голяма яснота и разграничение между отделните типове обекти.

Най-разпостранени понятия в туризма

Хотел


Категоризация до 5 звезди – това наистина е най-популярното средство за подслон. При хотелите е въведена стандартизирана система за категоризация на обектите от 1 до 5 звезди. За да отговаря на категория три звезди, всеки хотел трябва да осигури на своите гости; охраняем паркинг, заведения за хранене, асансьор, рецепция, фоайе, бюро за туристически услуги, лоби-бар. Хотелската стая за двама трябва да е 15,6 кв.м. с баня и тоалетна 4,3 кв.м, с нощни шкафчета, комбинирана масичка, масичка с леки столове, гардероб със закачалки, багажник, телефон, плътни пердета, телевизор, ваза, пепелници, меню за румсервиз, мини-бар, огледало и т.н. Не на последно място остават и изискванията към обслужването – посрещане от портиер, поемане на багажа и т.н.

Бизнес хотел


Освен изброените условия за хотел, в този тип обекти задължително се предлага пълен набор от бизнес услуги както и конферентна зала, оборудвана с аудио и видео техника за презентации, безжичен Интернет достъп, компютърни системи под наем и др.

Спа хотел


Спа хотелите са обикновенно 4 или 5 звезди. Към условията за Хотел се прибавят и специфични изисквания като; СПА и уелнес център, в който се предлагат разнообразни водни и козметични процедури, както и спортни занимания, чрез прилагане на природосъобразни форми и методи за релакс, физическо и естетическо поддържане на тялото и части от него, консултирани и реализирани от квалифициран персонал. Балнео център с басейн, сауна, парна баня, джакузи, класически или лечебни масажи.

Апарт хотел


Апарт хотелите са модерни жилищни комплекси, проектирани така, че да позволяват предлагането на услуги като хотелските. По този начин, гостите се възползват от удобствата, които обекта предлага, без да се лишават от комфорта или уюта на собствения дом, с който са свикнали. Вариантите за настаняване тук могат да бъдат следните : Студио, едностаен апартамент или двустаен апартамент. Включват и някой основни хотелски услуги, като почистване, смяна на спалното бельо и тоалетни принадлежности, викане на такси.

Мотел


Категорията стига до 3 звезди –

Мотелите разполагат с заведение за хранене и развлечения, но принципно са по-нисък клас хотели. Тук съществената разлика е, че те се намират извън населените места, но винаги близо до основен път, магистрала или голям пътен възел. Използват се за предимно за кратко пребиваване и обслужване на авто-туристи или когато пътувате до по-далечна дестинация и сте решили да починете.

Семеен хотел


Категория до 3 звезди – обикновенно са малки хотели до 10 стаи. Основните характеристики са: ниско-бюджетно настаняване и ограничен брой хотелски услуги.

Къща за гости


Туристически обекти с категоризация до 3 звезди – това може да се приеме като форма на семеен бизнес. Тук услугите както и удобствата са традиционно ограничени. Обикновенно· в такива къщи собствениците се опитват да бъдат атрактивни основно с по-ниската цена.

Вила


Категоризация от 3 до 5 звезди – в повечето случаи това са малки семейни къщи. Идеята е да могат да бъдат цялостно наемани и да са самостоятелни. Миниманите изисквания за подобен тип обекти са; предверие, хол, две спални, кихненски бокс, трапезария, санитарен възел, тераса, паркинг (не предлагат персонал). Гараж притежават само вилите с по-висока категоризация.

Самостоятелни стаи


категоризация до 3 звезди – стаи за индивидуално ползване, не разполагащи с особени удобства.

Самостоятелен апартамент


Апартаментите за индивидуално ползване. На гостите се предлага възможност да ползват цялото обзавеждане ведно с кухненските прибори и посуда.

Квартири


категориите могат да бъдат до 3 звезди – Обичайно този тип обекти не са самостоятелни, а имат хазяин. Понякога санитарния възел не е самостоятелен,а общ и се ползва и от други посетители.

Ваканционен комплекс


Това са комплекси от висок клас със самостоятелна инфраструктура(зелени площи, басейни) и многоброен набор от услуги и удобства.

Вилно селище


категоризация от 3 до 5 звезди – в повече от случаите сградите на селището не са масивни, а са модерни фамилни вили, но също с прекрасна инфраструктора.

Почивна база (почивна станция)


категоризация от 3 до 5 звезди – Обекти, които почти не се сращат или са ведомствени.

Бунгала


категоризация от 1 рядко 2 звезди – това са места за настаняване с лека конструкция и обикновено са прдпочитани от непретенциозния турист.

Пансион (хостел)


нисък клас обекти за пребиваване.

Хижа


почивна станция или пансион. Построени са извън населени места в планински райони. Основното им предназначение е да предлагат подслон на туристи, извършващи планински преходи.


Надяваме се информацията за категориите и типовете туристически обекти да Ви помогне, при избора на обект за временно настаняване.

 
English (United Kingdom)

Complex Elit 2
resort Sunny Beach 8240
Bulgaria

Mobile Phone: (+359) 879 643434
E-mail: elit2hotel@gmail.com


Prices of apartments for rent
Depending on the apartment, the activity of the season and number of nights.

Prices | Reservation

Sunny Beach holiday by the sea
Sunny Beach, a tourist destination
Sunny Beach Sea
Sunny Beach Apartments for Rent Sunny Beach, Cacao Beach
Sunny Beach, beach holidays
Sunny Beach, a tourist destination
Sunny Beach Sea
Sunny Beach, Pools Complex Elit 2 Sunny Beach, Cacao Beach
FacebookTwitterКомплекс Елит 2 , апартаменти под наем в Слънчев Бряг.Всички права запазени.